Átfogó koncepció

A jelenleg futó SÉTA és HÍD olvasásra nevelési programok helyébe lépő Sajtó és Nyilvánosság a tejes középiskolai tanulmányi időszakra nyújt átfogó pedagógiai programot.

Korszerű módszerek

A program eszközeként választott projekt módszer előnye többek között, hogy minden tanulóközösség számára egyedileg alakítható a helyi sajátosságok függvényében.

Akkreditált érettségi vizsgatárgy

A Sajtó és Nyilvánosság tanórán vagy tanórán kívül is alkalmazható, de önálló vagy modultárgyként tantervbe építve érettségi vizsga szervezhető belőle.

Olvasásra nevelés Faliújság Hírek Legfrissebb Tíz éves a HÍD!

Tíz éves a HÍD!

Email Nyomtat PDF

Nyírkécsi hidasok

2005-ben indult az MLE Olvasásra nevelési programja, a HÍD - Hírlapot a Diákoknak.
Az elmúlt tíz év során 204 ezernél több diák vehetett részt benne, és összesen 2,55 millió lappéldányt kaptak 887 millió forintot meghaladó összértékben, a Magyar Lapkiadók Egyesületének tagvállalatai által felajánlott kiadványokból.

Lesznai, Hatvan

A kezdetekkor első sorban a sajtó, a sajtó tartalmi és szerkezeti elemeinek megismertetését célzó program ma már a sajtót nem a pedagógiai munka tárgyaként, hanem eszközeként fogja fel, csak úgy, mint a ceruzát, vonalzót, az írásvetítőt, vagy a digitális táblát, mely alkalmas arra, hogy az egyébként az iskolai tananyag részét képező feladatok ellátásához módszertani többletet biztosítson a pedagógusoknak.

Nyíregyháza, Zrínyi

Ennek az új felfogásnak eredményeként jöhetett aztán létre a Sajtó és Nyilvánosság projekt, közkedvelt nevén a SANYI, amely a rendkívül magas színvonalú pedagógiai fejlesztési munkának köszönhetően olyan kereszttantervi lehetőségeket biztosít, hogy a szövegértési kompetencia fejlesztésén túl, szinte minden tantárgy tanításához lehetővé teszi a sajtótermékek felhasználását. (A munka minőségét fémjelzi, hogy ameddig erre lehetőség volt, a Sajtó és Nyilvánosság választható érettségi tárgyként működhetett.)

Kadarkút, Jálics

A tapasztalatok szerint a diákok szeretik, élvezik az ilyen típusú feladatokat, tanórákat, hiszen interaktív, kreatív foglalkozások részesei lehetnek, amelyek vitára is lehetőséget adnak, őket érintő, érdeklő mai témákról szólnak, csökkentve a rést az iskola „elvont” világa és a valóság között.

Résztvevők száma

A félévenként aktuális jelentkezéskor a részt vevő tanulócsoportok tematikus lapcsoportokból választhatnak, ezen igények alapján történik a kiadók által felajánlott kiadványok elosztása.

Az igényelt lapcsoportok változása

A programot a MLE Olvasásra Nevelési Bizottsága szervezi, irányítja, de az érdemi munka a tantermekben zajlik, a sikerek a részt vevő pedagógusok áldozatos munkájának eredményét tükrözik.
Kiskunhala, Bibó

HÍD

HÍrlapot a Diákoknak
Az MLE országos olvasásra nevelési programja az újságkészítés fázisaitól az értő olvasóvá válásig.

LADIK

LApot a DIáKoknak!
A megyei lapok kiadói által szervezett országos médiavetélkedő az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

SÉTA

Sajtó És TAnulás
Az MLE három megyei lapkiadó tagvállalata által életre hívott program újságírást kedvelő középiskolás diákok körében népszerű.

Vonalban

Nincs

A honlap a MASZRE támogatásával jött létre.

Belépés