Átfogó koncepció

A jelenleg futó SÉTA és HÍD olvasásra nevelési programok helyébe lépő Sajtó és Nyilvánosság a tejes középiskolai tanulmányi időszakra nyújt átfogó pedagógiai programot.

Korszerű módszerek

A program eszközeként választott projekt módszer előnye többek között, hogy minden tanulóközösség számára egyedileg alakítható a helyi sajátosságok függvényében.

Akkreditált érettségi vizsgatárgy

A Sajtó és Nyilvánosság tanórán vagy tanórán kívül is alkalmazható, de önálló vagy modultárgyként tantervbe építve érettségi vizsga szervezhető belőle.

Olvasásra nevelés Faliújság Hírek Legfrissebb A Latabár dinasztia a témája az országos szövegértési versenynek

A Latabár dinasztia a témája az országos szövegértési versenynek

Email Nyomtat PDF

 

Az idén is az MLE Olvasásra nevelési bizottságának támogatásával és közreműködésével kerül megrendezésre a dr. Szabó Miklós Országos Szövegértési Verseny, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium szervezésében, a 7. és 8. évfolyamos diákok részére.

 

 

A Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) hetedik éve támogatja a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium több mint húsz éve, minden tanévben megrendezett dr. Szabó Miklós szövegértési versenyét.

Az MLE HÍD – Hírlapot a diákoknak! Programjának fontos célkitűzése, hogy a szövegértési és szövegalkotási képesség fejlesztésén keresztül javuljon a fiatalok kritikai gondolkodási képessége, alkotóképessége és tájékozódó képessége.

A verseny sajátossága, hogy minden évben egy kiskunhalasi kötődésű, de országosan ismert személyiség tevékenységéhez kapcsolódnak a feladatok. Az ez évi feladatokat a halasi gyökerű Latabár dinasztia ihlette. Latabár Endre, a dinasztia alapítója, 1811. november 16-án született Kiskunhalason.

A verseny kétfordulós, az elsőben ki-ki a saját iskolájában, egy megadott időpontban (2016. január 28. 14–14.45-ig) vehet részt: írásbeli, szövegértési feladatokat kell megoldani a kijelölt témában. Az iskolai forduló feladatlapja a verseny hivatalos oldalán (http://www.vhildi.hu/szoevegertesi-verseny/szoevegertesi-verseny/) jelenik meg.

A döntő 2016. március 18-án lesz Kiskunhalason a Bibó István Gimnáziumban.

Háromtípusú feladatot kell mindenkinek elvégeznie: hangzó szöveghez kapcsolódó írásbeli feladatsort, szövegalapú írásbeli feladatokat, valamint itt már szövegolvasás és szövegmondás is része a megmérettetésnek. A résztvevők és a helyezettek a JátékNet.hu Webáruház értékes ajándékait nyerhetik meg.

A nevezési határidő: 2016. január 8.

 

További információ: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

A Bibó Gimnázium telefonszáma: +36 (77) 422-760

Versenykoordinátor: Szencziné Ercsi Angelika iskolatitkár

 

A verseny kiemelt támogatói: ELTE BTK, MLE, JátékNet.hu Webáruház Kft.

 

 

 

Latabár. Örökség

Ha Kiskunhalasról a Sóstó irányában haladunk az 53-as úton, akkor balról hagyjuk el a Latabár utcát. Így! Az utcanév adói tudták, hogy az utcanévvel való emlékállításhoz ele-gendő a vezetéknév, minek állást foglalni, hogy ki volt a legnagyobb. A színészdinasztia első tagja városunkban született 205 évvel ezelőtt.

A Latabárékhoz hasonló nagy művészdinasztiával még Hollywood sem büszkél-kedhet, bár az amerikai álomgyár is kitermelt néhány többgenerációs színészcsaládot. Henry Fondának, a Volt egyszer egy vadnyugat sztárjának még csak az unokái kápráztat-ják el a mozinézőket.

A mi dinasztiánk ennél régebbi. A vándorszínészet ekhós szekereitől a kőszínháza-kon át a filmig ível a sikertörténet.

Latabár Endre 1811. november 16-án született Kiskunhalason. Szülei jogi pályára szánták. A debreceni jogakadémián Endre beállt vándorszínésznek Kilényi Dávid társula-tába. Tanult, de elcsábult, mint Arany János és Petőfi Sándor is. Latabár Kassán, Kolozs-várott, Pécsett lépett színpadra. Operákban többnyire tenor szólamokat énekelt, prózai darabokban szeles gavallérokat, komikus szerepeket alakított. Hangját túlerőltette, ezért 1838-tól mint korrepetitor, karmester és operarendező működött. 1842-ben – miután sikertelenül pályázott a Nemzeti Színházhoz – önálló társulatot alapított, melyet 31 éven át vezetett. A magyar színjátszás hőskora az ő ideje, hiszen Fáy András igazgatja ekkoriban a Nemzetit, német helyett magyarul énekel és járja a vidéket Déryné Széppataki Róza, felesége lesz pár napra Prielle Kornélia Petőfi Sándornak. Mindenki szeretett volna egy kicsit színész lenni. Latabár Endre az életét szentelte ennek a hívatásnak. Nem voltak kőszínházak, hiányoztak a játszható darabok.

Ma már Szerbia része a Kiskunhalastól 40 kilométerre lévő Szabadka. 1854-ben társulatával Latabár avatta fel a klasszicista stílusú színházat, melynek korinthoszi oszlopai még a Latabár-kor és a Csokonai tér hangulatát idézik az odalátogatóknak.

A dinasztiaalapítónak oroszlánrésze volt abban, hogy a XIX. századi Magyarorszá-gon Kolozsvár és Nagyvárad mellett Miskolc lett a magyar nyelvű színjátszás egyik fontos bázisa. 1861-től Győrben és Szegeden, 1865 és 1873 között Kassán bérelt színházat: prózát, operát és operettet is játszó együttese az egyik legerősebb vidéki társulat volt, amelyben olyan neves személyiségek dolgoztak, mint Déryné Széppataki Róza, Bercsényi Béla, Halmi Ferenc, Mándoky Béla, Mátray Laura, Szentgyörgyi István, Paulay Ede és Újházi Ede. Ő maga idősebb korában már csak néhány kedélyes apaszerepben lépett fel.

A színháznak is voltak akkoriban polihisztorai. Latabár is az volt. Volt karnagy is, komponált zenét, emellett mintegy ötven színpadi művet – zömmel francia operettet – fordított magyarra német, francia és olasz nyelvről.

A legnagyobb magyar színészdinasztia indult tehát Halasról. Napjainkban már a hatodik táncos-komikus nemzedék van színpadon.  Az ős dédunokája volt Latabár Árpád és Kálmán – akik a huszadik században a filmművészet által vonultak a halhatatlanságba. A kortársak közül ifjabb Latabár Árpád a miskolci színház táncos komikus művésze, a legeslegfiatalabb Latabár, Kálmán pedig táncművész. Ifjabb Latabár Kálmán nem válasz-totta nagyapja, Latyi, azaz Latabár Kálmán hivatását. Az mindenesetre feltűnő, hogy a család a keresztnevek terén a márkahűség híve.

I. Latabár Miskolcon, az avasi református temetőkertben található családi sírbolt-ban nyugszik. Nevét utca viseli az észak-magyarországi városban, szobrát 2007 szep-temberében avatták fel a Miskolci Nemzeti Színház szoborparkjában. A szülőváros – halasi nemzeti színház híján – még nem emelt szobrot, de utcája figyelmeztet bennünket: minden Latabár-siker egy kicsit a mienk, illik nagyobb lelkesedéssel néznünk a filmeket és a jelen művészeit.

Palásti Károly
magyar–történelem szakos középiskolai tanár
Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium

 

HÍD

HÍrlapot a Diákoknak
Az MLE országos olvasásra nevelési programja az újságkészítés fázisaitól az értő olvasóvá válásig.

LADIK

LApot a DIáKoknak!
A megyei lapok kiadói által szervezett országos médiavetélkedő az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

SÉTA

Sajtó És TAnulás
Az MLE három megyei lapkiadó tagvállalata által életre hívott program újságírást kedvelő középiskolás diákok körében népszerű.

Vonalban

Nincs

A honlap a MASZRE támogatásával jött létre.

Belépés